Det gick inte

Vi var på sjukhuset igår för att försöka vända på bebisen men det gick inte. Den satt fast och stretade dessutom emot när läkaren försökte trycka på den. Det gjorde inte ont när de höll på men det var obehgligt. Innan de satte igång med vändningsförsöket höll jag på att svimma, det var också obehagligt. Tror det berodde på att de precis satt in en sputa i handen på mig (är spruträdd), att jag inte ätit frukost (de vill inte att man äter innan ifall att det skulle bli aktuellt med ett akut kejsarsnitt) samt att jag var nervös.

Eftersom vändningen misslyckades blev jag ivägskickad på röntgen för att se hur stort mitt bäcken är. Är det tillräckligt stort så kan det gå att föda barnet med rumpan först. Vi fick vänta jättelänge men resultatet visade på att mitt bäckenmått var tillräckligt stort för att kunna föda barnet med rumpan först. En sådan förlossning räcknas dock som riskfylld eftersom huvudet är det som kommer ut sist och det finns risk för att det kan fastna.

Så nu har vi att välja mellan kejsarsnitt eller att föda barnet med rumpan först. Kul val... jag vill inget av det. :(

Det enda som var kul med gårdagen var att hälsa på Sofia och Johan och deras 2 dagar gamla lilla kille! De låg bara två våningar upp från där vi var så det var jätteroligt att få träffa dem. En jättefin och snäll liten kille har de fått. En sån vill jag också ha.

Vecka 37

Idag är bebisen 37 hela veckor gammal. Vi har varit och gjort ett ultraljud för att mäta tillväxten och kontrollera fostervattensmängden. Enligt barnmorskan såg allt bra ut. Idag väger den 3247 gram, alltså lite över medel.

Så här står det på gravid.se om vecka 37:
Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.

Under graviditetens större del har barnet förlitat sig på dig för att slippa infektioner, men under tiden har hon eller han också byggt upp sitt eget immunsystem. Efter födseln fortsätter detta att utvecklas och stärks även genom amning. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång två - tre dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på brösten. Mjölken är näringsmässigt väl sammansatt, ger ett bra skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar. Barnet brukar nu träna sig på att andas men eftersom det varken har luft i eller utanför lungorna resulterar detta ofta i fostervatten i strupen med hicka som följd.

Nu kan det vara bra att börja planera BB-väskan, saker som är bra att ha med till BB. Det är alltid skönt att ha den färdigpackad så har man en mindre sak att oroa sig för när det är dags att åka in!

Välkommen ut!


Fick precis veta att Sofia har fött en pojke idag! En vecka längre än beräknad tid låg han inne och vägde 4 kilo och var 52 cm lång när han kom ut. Stort grattis!

Vem och varför?

Nu vill jag veta vem det är som bor i min mage och varför han eller hon inte ligger rätt. I torsdags, när vi var hos barnmorskan, upptäckte de att bebisen inte ligger med huvudet ner som de trott under flera veckors tid. Den ligger med rumpan ner och huvudet upp. Det kallas sätesbjudning och ca 3 % av alla bebisar lägger sig på det viset. Typiskt att den i min mage då ska lägga sig så...

Så nu i veckan måste vi åka till sjukhuset. De ska försöka vända på bebisen, få den att göra en kullerbytta så att huvudet hamnar nedåt. Jag hoppas ju självklart att det kommer att gå men jag tror faktiskt inte det. Den har tydligen tryckt ner sin lilla rumpa ganska längt ner i  bäckenet och då blir det ju svårt... Om vändningen inte skulle lyckas så har man att välja mellan att föda den med rumpan först eller bli snittad. Tydligen är det riskfyllt att föda den på det sättet så då blir det troligen snitt. Trist. Vill inte det.

Om jag har tur så vänder den på sig men den här bebisen gör inte mer än den måste och den tycker inte om när man trycker på den... Vi får hoppas på ett mirakel.I övrigt kan jag säga att min dator är paj. Den stänger av sig hela tiden. Vet inte varför den gör det. Sjukt irriterande! Känner mig på lite dåligt humör nu också men det blir förhoppningsvis bättre snart då Sascha kommer hem och ska laga pannkakor!

Hej så länge!

Vecka 36

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen.  Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Källa: gravid.se

Idag är Sofias plutt beräknad att komma men vad jag vet har den inte kommit än. Det vanligaste är ju att man går över tiden som förstföderska. Jag hoppas jag slipper det för annars kommer den så nära julafton... Sen är det ju rätt så jobbigt att ha den i magen också nu när den är så stor.

Nu ska jag äta en bulle som pappa har bakat! Gott!

God kväll!


Modell: En svan från nynäshamn

Snart är helgen slut men först ska vi hem till mamma och pappa och äta middag. Denna söndag har annars, som vanligt, gått åt till att åka runt på visningar. Fyra stycken har vi hunnit med idag och en av dessa var mycket intressant! Vi kommer absolut vara med att buda på den! Spännande! Berättar kanske mer senare. Etfer den sista visningen som var på söder bjöd vi in oss själva till Markus eftersom vi ändå var i krokarna. Det var trevligt!

Igår var vi och hämtade min symaskin som jag beställt! Nu ska det sys! Sen blev det en tur till Nynäshamn för att göra segelbåten redo för vintern. Jag var inte till så stor hjälp utan satt mest och frös bredvid medan Sascha och Mats fixade och trixade i snålblåsten. En tur på IKEA blev det innan vi till slut kom hem med magarna fulla med köttbullar. :)Hoppas du har haft en trevlig helg!

Jag rekommenderar...

Smink & perukmakar'n på Kocksgatan på Söder i Stockholm. Jag var där idag och köpte på mig nya sminkborstar  i olika storlekar och några lösögonfransar. Mycket bättre priser än i andra affärer!

När jag ändå var på Kocksgatan så passade jag på att hälsa på min bror Markus som bor där. Han var hemma och pluggade idag och hade precis satt in en kladdkaka i ugnen! Vilken tajming! Jag älskar kladdkaka!


Ett fynd från blocket

Idag har jag köpt en bilbarnstol. Hittade den på blocket och sparade på så sätt massor med pengar. Fick den för 600 kr och ny kostar den 1500 kr. Mycket bra! Knappt använd var den. Ett fynd med andra ord!


I övrigt kan jag nämna att jag fortfarande har skitont i mitt trasiga revben. Hostmedicinen hjälper dock men i alla fall... Aj! Aj!

Nu ska jag gå och lägga mig. Ja, jag vet att klockan inte är så mycket men jag är trött som en liten gris. Natti natti!

AJ! En spricka i revbenet.

Jag har fått en spricka i revbenet! Jag har hostat sönder det... Det gör skitont! Har varit hos läkaren precis och fått en "riktig" hostmedicin. Apotekets mesdricka hjälper inte det minsta. Nu är det bara att hoppas på att hostan går över och att sprickan läker. Kul...

Regnet öser ner ute. Jag har dock inget emot det för jag behöver inte vara ute. Jag kan sitta inne och mysa och dricka te. :)Min helg

Fredagen kan vi hoppa över för då hade jag så ont i mitt bäcken så det enda jag gjorde under hela dagen var att tvätta. Inte särskilt kul med andra ord.

Igår var det smink- och hudvårdskväll med middag hemma hos Theres. Det var mycket trevligt och mycket god mat! Var inte hemma förrän efter tolv, vilket är sent för mig numer. :)

Idag är det söndag och det betyder ju som bekant visningsdag. Tre lägenheter har vi sett men ingen av dem var egentligen jättebra. Svårt det där med lägenheter och framför allt dyrt. Hoppas på att priserna kan falla lite mer. En afternoon tea, som tydligen serveras varje söndag eftermiddag,  hann vi med på Stora Essingen mellan två visningar. Trevligt, trevligt!Efter visningarna åkte jag hem till Jennifer, där vi och Malin, Sara och Henke spelade Jeopardy. Nu sitter jag hemma och har fruktansvärt ont i ett revben. Det känns som att det har gått av. Usch vad ont det gör!!!

Vecka 35

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Källa: www.gravid.se


GLÖGG!

Jag har köpt glögg och lussebullar! Två favoriter! Synd bara att glöggen är en alkoholfri sådan...

Har precis kommit hem från Centralbadet där jag varit med Sofia. Det var jätteskönt att bada lite. :) Innan dess var jag hos barnmorskan och allt utom järnvärdet såg bra ut. Magen börjar bli väldigt stor och tung nu. Puh!

Ikväll blir det lasagne till middag. Ska bli gott! Vad ska du äta?

Hej så länge!

Det går inte!

Den får inte plats! Det är i alla fall så det känns när den ligger och trycker upp sin lilla rumpa mot mina revben. Inte jätteskönt... Dessutom skulle jag inte bli förvånad om mina ben snart trillar av för jag har så ont av foglossning så jag tror jag lägger mig ner och dör en stund.


Bild: Christophe Vorlet


Bilder från Aarons kalas


Det var ett trevligt kalas och en mycket god biltårta! Aaron är nämligen galen i bilar. Han fick några av mig i present och en pruttkudde fick han också. Det är ju alltid kul med kiss och bajs och pruttar. Höhö

Det var kul att få se lille Milo också. Han sov som en stock genom hela kalaset. Snacka om att inte störas av ljud!

Tack för kalaset!

Kalas

Nu ska jag iväg på 2-årskalas. Det är Camillas son Aaron som fyller år.

Nu har jag bråttom för det tar ju lite längre tid än normalt för mig att ta mig fram eftersom jag måste släpa runt på en stor mage. Om jag lutar mig fram kan jag se mina fötter men inte annars...

Visar lite bilder från kalaset sen. Hej så länge!


HalloweenDen här helgen har vi finbesök! Min moster Anita och hennes kille Philippe är nämligen i stan. De bor ju i vanliga fall i Geneve. Vi har alla varit ute i Nacka ikväll och ätit middag hos mamma och pappa och alla brorsorna. Vi åt tacos och farmors hemmagjorda ostkaka till efterrätt. Mycket gott!

Efter middagen var det dags för mina brorsor Johan och Erik att fixa iordning sig inför kvällens Halloweenfest. Det var hår, konstgjorda sår och låtsasblod som skulle fixas. Det blev ganska äckligt och det var ju det som var meningen. När jag åkte därifrån var det säkert 20 utklädda ungdomar på plats redan. Väldigt fina var de allihop. Hade gärna tagit kort på alla men eftersom jag anses som gammal så var det bäst att man höll sig undan. Vuxna är inte poppis på fester, speciellt inte vuxna med stora kameror som kan dokumentera saker. :)


Avslutar med en bild på min söta mamma.


RSS 2.0